Eerste Belgische verpleegkundige gecertificeerd als critical care & flight paramedic

j

Geschreven door: Chris Dupont

mei 29, 2017

Sinds mei 2017 is Chris Dupont, de eerste Belgische verpleegkundige die gecertificeerd is als IBSC en BCCTPC “critical care paramedic (CCP-C)” en “flight paramedic (FP-C)”. Momenteel is hij in de Benelux de enige met deze certificering.

ccp-logo-sm

Beide certificaten van de “International Board of Specialty Certification (IBSC) & “Board for Critical Care Transport Paramedic Certification (BCCTPC)” worden gezien als het hoogste niveau waarop een paramedic wereldwijd kan gecertificeerd worden.

logobcctpc

Enkel ervaren “master – level” paramedics welke een doorgedreven kennis & ervaring in zorgen aan kritieke patiënten (groot en klein) hebben, kunnen slagen op het 2,5 uur durende examen van 125 vragen en 10 niet meetellende vragen. Voor elke certificaat dient een apart examen afgelegd te worden.

Alhoewel de FP-C en CCP-C niet officieel erkend zijn door het ‘National Registry of Emergency Medical Technicians (NREMT)’, is het wel de standaard geworden voor de “Critical Care Paramedic”. En wordt gezien als het absoluut hoogste certificaat voor paramedics, vermits het de kennis test die veel verder gaat dan de dagdagelijkse kennis van de meeste paramedics. Elke organisatie in de USA en er buiten, die door de “Commission on Accreditation of Medical Transport Systems  (CAMTS)” erkend wil worden, moet al zijn personeel zodanig certificieren.

De FP-C wordt gezien als moeilijker te behalen dan CCP-C. En vraagt ook ervaring en kennis in air medical transport, naast het vervoer van kritieke patienten.

Wereldwijd zijn er ongeveer 7000 gecertificeerde flight paramedics en minder dan 1000 gecertificeerde critical care paramedics. Waarvan we in België dus momenteel één iemand  hebben die voor beide gecertificeerd is.

Door onder andere het behalen van deze certificaten, het blijvend op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de urgentiegeneeskunde en blijvend in de praktijk staan, kunnen we via onze organisatie de beste medische & paramedische zorgen garanderen voor onze slachtoffers en patiënten. Met daarnaast hoogstaande en eveneens op de praktijk gerichte opleidingen en bijscholingen voor de gehele hulpverleningsketen, van omstaander tot de professional.

 

Indien u vragen hebt in verband met deze certificiering of onze werking en opleidingen.  Aarzel niet om ons te contacteren!

 

Meest recente berichten

ERC ALS cursus in november 2023

ERC ALS cursus in november 2023

We organiseerden een ERC Advanced Life Support (ALS) cursus in het Medical Center van Circuit Zolder. Met een 20tal...