RTACC – cursus: R-watte? Wat is dit nu weer?

j

Geschreven door: Chris Dupont

augustus 25, 2022

We horen jullie het al denken bij het lezen van onze aankondigingen over de Rescue Trauma & Casualty Care oftewel RTACC van The ATACC Group.

Wat is dat nu weer in hemelsnaam? Weer een cursus uit het buitenland die we in België niet mogen toepassen!? Wat heb ik hieraan hier in België als hulpverlener?

Wel geen vrees, je hebt er veel meer aan dan je denkt!

De RTACC komt inderdaad uit het buitenland, meer bepaald uit Engeland en is bedacht door The ATACC Group.  Deze groep is voornamelijk gekend van hun Anesthesie Trauma & Critical Care (ATACC) cursussen die wegens hun vergaande prehospitaal technieken en realistische trauma simulaties meer dan een jaar ervoor vol geboekt zijn.

Wat velen niet weten is dat de RTACC cursus het voorlaatste luik is van hun reeks cursussen om prehospitaal hulpverleners te trainen van basis EHBO tot vooruitstrevende interventies zoals in de ATACC cursus. Bij elke cursus van The ATACC Group streven ze realisme en simulaties na. Deze RTACC is niet anders en is DE cursus in Engeland voor hun gewapende politie – eenheden, wat toch al wat wil zeggen.

De RTACC cursus is dan ook een meer gevorderde cursus voor de prehospitaal hulpverlener waar voornamelijk gefocused wordt op trauma opvang. Hierbij wordt de cursist ondergedompeld in realistische scenario’s met simulanten om elke scenario zo echt mogelijk te maken.

Dus minimaal gebruik van poppen, geen plastieken platen of foto’s op de grond dat bloed of letsels moet voorstellen, … Verwacht hier stromend namaakbloed, gespeelde letsels, schreeuwende patiënten, … zoals het in het echt ook is.

Als protocol wordt er voornamelijk met het MARCH protocol gewerkt, wat ook in België meer en meer ingeburgerd is als protocol voor opvang van trauma slachtoffers. Je kan ook perfect blijven werken met je cABCDE protocol als je dat wenst, de cursus laat dit zeker toe.

De handelingen of technieken die je aangeleerd krijgt verschillen niet van de gangbare technieken die je toepast bij de Belgische ambulancedienst. Voor de verpleegkundige met standing orders zit er nog het gebruik van de Igel/larynxtube, bekkensling, tractiesplints en pijnmedicatie in. Alle handelingen liggen perfect in lijn met de huidige trauma opvang in België door de traumacentra.

Een bijkomend voordeel is dat er eveneens een kwaliteitslabel achter zit, namelijk QNUK. Wat maakt dat de cursus continue aan bepaalde standaarden moet voldoen en ook continue door hun geëvalueerd wordt om een hoge kwaliteit van opleiding te garanderen.

Eveneens is de cursus geaccrediteerd en erkend door de Royal College of Surgeons of Engeland.

Kortom de RTACC is zeker een meerwaarde in de Belgische prehospitaal zorg, dit van de eventhulpverlener tot de hulpverlener – ambulancier en verpleegkundige, PIT – en MUG – personeel.

Vergeet ook niet de mensen van de politie, zeker van de Special Assistance Units (SAU), en brandweermensen die in een zone moeten werken waar niet dadelijk een ambulance of MUG – equipe kan komen omwille van de veiligheid.

Kortom de cursus is een goede aanvulling op je kennis en skills als je jezelf wil bekwamen in de opvang van trauma – slachtoffers.

Als hulpverlener – ambulancier krijg je trouwens er 6 uren bijscholing voor.

Voor meer informatie of om je in te schrijven contacteer ons via ons contactformulier.

Meest recente berichten