Prehospitaal gebruik van hemostatische middelen

j

Geschreven door: Chris Dupont

februari 22, 2018

Uit een recente studie van 28,222 patiënten in Irak & Afghanistan blijkt dat er maar bij 258 (0,9%) patiënten hemostatische middelen zijn gebruikt.

Deze patiënten waren gewond geraakt door explosies of penetrerende wonden door vuurwapens. De Injury Severity Scores (ISS) waren hoger, er was een hogere Abbreviated Injury Score (AIS) voor abdomen, extremiteiten & de grote meer oppervlakkige wonden.  Ze kregen ook meer te maken met het toedienen van bloed. Eveneens was het gebruik van een tourniquet omwille van traumatische amputaties hoger in deze groep.

De studie: Prehospital Application of Hemostatic Agents in Iraq and Afghanistan

Uit dit onderzoek blijkt dat hemostatische middelen nog zeer weinig gebruikt worden. Als ze gebruikt worden dan is het meestal bij de zwaar gewonde patiënt die bloed nodig heeft en/of traumatische amputaties heeft waarbij een tourniquet gebruikt wordt.

De trigger en de stap om hemostatische middelen te gebruiken ligt dus nog hoog. Deze moet omlaag.

Als we dit vertalen naar onze civiele prehospitaal wereld … dan wordt daar nog veel minder gebruik gemaakt van hemostatische middelen. Kijk maar eens bij jezelf in de buurt bij de ambulance – & MUG – diensten, hoeveel hebben dit bij? En als ze dit bij hebben, hoeveel keer is het al gebruikt?

Zelfs het gebruik van een tourniquet ligt bij onze civiele hulpverleners nog vrij laag.

Het valt ook wel op dat de eventhulpverleners, ambulanciers & verpleegkundigen zich in dit alles bijscholen, maar dat de artsen achterblijven. Gevolg is dat dikwijls het ambulanceteam of de MUG – verpleegkundige moet opboksen tegen een MUG – arts, spoed-arts of zelfs de vaatspecialist, die nog met zeer oude richtlijnen & gebruiken zit. Wat de hulpverlening aan de patiënt natuurlijk niet ten goede komt.

We moeten met zijn allen veel meer leren uit de ervaringen in deze conflictgebieden. Plus het allemaal veel vlugger implementeren in onze dagdagelijkse hulpverlening aan de gewone burger!

Zeggen dat de ervaringen uit de conflictgebieden een ver van ons bedshow zijn, is meestal een drogreden uit onwil om zaken te implementeren of te investeren. Ook de dagdagelijkse huis-, tuin-, keuken- en verkeersongevallen hebben baat bij deze ervaringen.

 

Voor meer informatie of trainingen hierin, contacteer ons!

 

 

Meest recente berichten

ERC ALS cursus in november 2023

ERC ALS cursus in november 2023

We organiseerden een ERC Advanced Life Support (ALS) cursus in het Medical Center van Circuit Zolder. Met een 20tal...