In de vorige blogpost kon je lezen wanneer je een bekkensling moet aanleggen. Maar hoe leggen we nu correct een bekkensling aan?
We zien dat de bekkensling zeer regelmatig veel te hoog wordt aangelegd. Hierdoor wordt de bekkenkam naar binnen geduwd en wordt de openbroekfractuur groter, dus de bloeding erger.
De bekkensling hoort op de grote trochanters te komen en nergens anders!
Grote trochanters?
Je staat recht en beweegt je voet naar buiten. De beweging die je in je heup voelt is je grote trochanter. Een geheugensteun is om te kijken of de bekkensling ter hoogte van de schaamstreek gepositioneerd is, dan zit hij meestal correct. Of om Dr Pamela Chrispin (@DrPamChrispin) op Twitter te quoten: “Buckle to Balls is easy to remember to …”
De bekkensling wordt best op de blote huid of op dun ondergoed aangebracht. Hierdoor dient de bekkensling op spoedgevallen niet verwijderd te worden om het slachtoffer te ontkleden. Het (tijdelijk) verwijderen van de bekkensling zorgt o.a. voor extra beweging en de vermindering van de circulaire druk .
Belangrijk om te weten is dat men bij slachtoffers met een bekkenfractuur geen logroll uitvoert en bijgevolg dus ook niet transporteert op een spineboard. Door het draaien kan een bloedprop loskomen en bijgevolg de hemodynamiek negatief beïnvloeden.
Slachtoffers met een bekkenfractuur worden verplaatst, en eventueel voor korte afstand vervoerd, met een schep. Vervolgens worden ze in een vacuummatras gelegd om getransporteerd te worden. De schep met hierbij verwijdert worden. Op spoedgevallen wordt het slachtoffer terug met de schep uit de vacuummatras gehaald.
Hierbij een paar informatieve video’s over dit onderwerp:
We hopen met deze blogpost dat er meer bekkenslings vroegtijdig, correct en bij de juiste indicaties worden aangelegd. Het is een fantastisch hulpmiddel indien het correct gebruikt wordt!
Maar niks gaat zonder training! Hulpverleners die getraind zijn in het correct aanleggen van de bekkensling betekenen een meerwaarde voor deze slachtoffers.
Binnen onze cursus “Bleeding Control voor de Hulpverlener” besteden wij hier aandacht aan in het theoretisch gedeelte, als ook in het praktijkgedeelte.
Wenst u een cursus aan te vragen of meer informatie? Contacteer ons!
Bronnen:
- Pelvic binder – FAQ – NB Trauma Program/Programme de traumatologie du NB
- TCCC Guidelines for Medical Personnel, 31 january 2017
- The pre – hospital management of pelvic fractures: initial consensus statement – The Royal College of Surgeons of Edinburgh
- The use of pelvic binders in tactical combat casualty care, TCCC Guidelines changes 1602, 7 november 2016