Tourniquet: ergens in ons voertuig of op de man/vrouw dragen?

j

Geschreven door: Chris Dupont

november 24, 2016

Sinds de golf van aanslagen de laatste jaren zijn onze hulpdiensten fel aan het inzetten op “bleeding control”.

Zo zijn er diensten die na de aanslagen in Brussel werk gemaakt hebben om onder andere tourniquets in hun ambulances en MUG’s te steken. Kruisdiensten hebben hetzelfde gedaan bij grotere festivals en andere manifestaties.

Meestal steekt deze in de eerste uitstaptas/koffer, in één of andere koffer welke weinig open gaat of ergens in het voertuig. Sommigen, zoals de MUG waar wij werkzaam zijn, hebben daar bovenop nog een doos met tien individuele setten (één set = tourniquet, hemostatisch gaas, drukverband, kocher) voor bij mass casualty attacks/incidenten. In onze MUG en ambulance steekt overigens sinds 2010 al een tourniquet.

Laat nu net, op het ergens in het voertuig/koffer zitten van de tourniquet, vanuit militaire hoek nogal wat kritiek opkomen. En terecht overigens! Velen van ons bekijken het nog teveel als iets wat we ooit een keer nodig gaan hebben. Niets is minder waar! Jaarlijks gebruiken wij hem, met succes, een aantal keren bij dagdagelijkse oproepen!

Een tourniquet heb je onmiddellijk nodig als je een levensbedreigende bloeding vast stelt. Hij moet dus niet ergens in een koffer zitten die je maar af en toe open doet. Of erger, ergens in je voertuig. Of ergens in je hulppost. Als je er naar moet zoeken of nog moet gaan halen, ben je verkeerd bezig.

Militairen dragen meerdere tourniquets op de man/vrouw. Simpel gezegd, als je een vuurwapen draagt, heb je minstens één tourniquet bij.

Ook wij, civiele hulpdiensten, kunnen perfect zo een tourniquet bij ons dragen. Hier zijn meerdere voordelen aan:

– je hebt de tourniquet ten alle tijden bij;
– hij zit dan op een standaard plaats, dus weet je hem blindelings te vinden;
– je hebt op deze manier altijd twee à drie tourniquets bij (bv één van elke ambulancier en één in de eerste uitstaptas/koffer);
– als je zelf gewond geraakt, kun je jezelf behelpen;
– als iedere hulpverlener (ambulanciers 112, MUG – personeel, brandweer, Civiele Bescherming en politie) er één bij hun draagt, heb je in een rampsituatie zeer snel veel tourniquets beschikbaar;

Brandweer en Civiele Bescherming zeg je? Ok, politie dat is duidelijk waarom met hun vuurwapens. Ambulance en MUG’s ook. Maar brandweer en Civiele Bescherming?

Jawel, ook de brandweer en Civiele Bescherming hebben baat met een tourniquet. Ook zij kunnen levensbedreigende bloedingen oplopen bij hun werkzaamheden. Ook zij komen op ongevallen waar ze mee bloedingen kunnen stelpen en dus levens redden. En vooral, bij een groot incident komt ook de brandweer en de Civiele Bescherming massaal en snel ter plaatse. Je hebt dus dan snel veel tourniquets beschikbaar, zodat niemand meer zonder broeksriem naar huis moet zoals onder andere in Parijs.

Zelf hebben we, reeds sinds 2010, bij al ons prehospitaal werk minstens één tourniquet bij en dikwijls twee. Dit stoort niet met onze werkzaamheden, het zit totaal niet in de weg. Sommige collega’s dragen overigens al een riem met allerhande al dan niet nuttige voorwerpen. Een tourniquet kan er nog wel bij, niet waar?

Zie onderstaande foto’s naar de manieren hoe wij de tourniquet(s) zonder problemen bij ons dragen:

Een tourniquet bij hebben is één, maar hem kunnen gebruiken is twee. Zorg dat je een degelijke training hebt in het gebruik op jezelf en op anderen van dit hulpmiddel. Je moet echt geen verpleegkundige of dokter zijn om dit te kunnen gebruiken! Wij kunnen hiermee helpen, inclusief met het materiaal (tourniquet, …. ). Meer info:  Trainingen/Bleeding Control 

Meest recente berichten

ERC ALS cursus in november 2023

ERC ALS cursus in november 2023

We organiseerden een ERC Advanced Life Support (ALS) cursus in het Medical Center van Circuit Zolder. Met een 20tal...