Hands – only CPR: drempelverlagend om hulp te bieden

j

Geschreven door: Chris Dupont

november 16, 2016

Tijdens de “American Heart Association’s (AHA) Scientific Sessions” op 12 en 13 november, werd tijdens één van de voordrachten een Zweedse studie over “hands – only CPR” besproken.

Uit een Zweedse nationale databank van 23.169 hartstilstanden buiten het ziekenhuis waar omstaanders getuigen van waren, vergeleken de onderzoekers het totale aantal door omstaanders uitgevoerde reanimaties voor de professionele hulpdiensten ter plaatse waren. En de verdeling tussen “standaard CPR” (beademingen en hartmassage) en “hands – only CPR” (enkel hartmassage) door deze omstaanders. Zij vonden:

– 38% van de omstaanders starten reanimatie voor “hands – only CPR” was geïntroduceerd in de richtlijnen van 2000 – 2005;
– in de periode van 2006 – 2010, toen de richtlijnen vermelden dat de dispatcher van de noodcentrale omstaanders moesten begeleiden met “ hands – only CPR”, steeg het aantal tot 59%;
– tussen 2011 – 2014 steeg de gestarte reanimaties tot 70%, nadat de dispatchers nog meer aangemoedigd werden om “hands – only CPR” te begeleiden;

In Zweden steeg het aantal reanimaties begonnen door omstaanders van 5% in 2000 – 2005, naar 15% in 2006 – 2010, tot 28% in 2011 – 2014. Dit werd voornamelijk geassocieerd met “hands – only CPR”.

De 30 dagen overlevingskans van een hartstilstand buiten het ziekenhuis was niet fel verschillend tussen de twee groepen. De groep met “hands – only CPR” had 13,6% kans en “standaard CPR” 12,9%. Hoe dan ook, de beide methodes bieden een grotere overlevingskans dan geen CPR starten door omstaanders, waar de overlevingskans maar 6,4% is.

Met andere woorden het starten van de reanimatie door omstaanders voor dat de professionele hulpdiensten ter plaatse zijn biedt een hogere overlevingskans bij volwassenen. Kinderen hebben,anderzijds vooral baat met “standaard CPR”.

Hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe beter! Door “hands – only CPR” is de drempel veel lager om toch iets te doen.

Hoe dan ook is training belangrijk en zo weet je beter wat je moet doen in geval van. Samen met de begeleiding van de dispatcher van de noodcentrale gaat het reanimeren dan vlotter gaan.

Eén van de mogelijkheden is onze workshop “Reanimatie & defibrillatie”.

Meest recente berichten

ERC ALS cursus in november 2023

ERC ALS cursus in november 2023

We organiseerden een ERC Advanced Life Support (ALS) cursus in het Medical Center van Circuit Zolder. Met een 20tal...